BEN IK AANGEKOMEN NA EEN AVOND ONGEZOND ETEN?

Even de mist in gaan met ongezond eten is stiekem niet zo erg als je misschien had gedacht! Je kunt dit “uitglijdertje” gebruiken om de draad nog beter op te pakken en zelfs te blijven afvallen! Zo, dat scheelt een hoop schuldgevoel niet?

Ik zal je uitleggen waarom en hoe!

 

Het scenario

Je bent al enige tijd gezond aan het eten en je sport heel regelmatig, je boekt vooruitgang en het bevalt allemaal goed. Dan komt er die zaterdagavond is zoals afgelopen nacht met Oud en Nieuw, je zelf controle glipt uit je handen. Een aantal happen chips en toastjes later merk je dat je nu ineens nóg meer aan het eten bent, chocolade, koekjes, ijs, misschien sta je wel in de snackbar. Voor je het weet heb je zo’n 2000 calorieën gegeten op die avond alleen al.

De volgende ochtend ga je met angst en zweet op de weegschaal staan en ja hoor, 2 kilo aangekomen! Direct voel je dat al het harde werk van de afgelopen maand nutteloos was. Je voelt je verslagen, boos en hopeloos tegelijk.

Voor je het weet denk je dat al het harde werken voor niets is. Je vraagt je nog af wat het nut is van dat gezond eten en sporten als je niet eens één avond een beetje los kunt gaan. Deze gedachtes resulteren vervolgens weer in ongezond eten en hierdoor beland je in een neerwaartse spiraal van negatieve gedachtes en weer ongezond eten. Voor je het weet, zit je weer vast in je oude eet- en leefgewoontes.

Waar ging het mis met de gedachtes?

Laten we nu even terug gaan naar het moment waar je gedachtes neerwaarts gingen en kijken of we je gedachtes kunnen veranderen: het moment dat je op de weegschaal ging staan. Die 2 kilo die je was aangekomen was het trigger moment. Nu ga ik je vertellen dat die 2 kilo bijna alleen maar vocht is dat je vast houdt van de ongezonde dingen die je hebt gegeten

Hoe weet ik dat het geen vet is? Nou, dat is heel simpel. Laten we altijd zo logisch mogelijk proberen na te denken:

Je gewicht is de som van je vet, spieren, water, organen, botten etc. Om écht 2 kilo in vet aan te komen moet je zo’n 14.000 calorieën BOVENOP je calorie behoefte eten. Ik zeg niet dat het onmogelijk is om 14.000 calorieën te eten op een dag, maar dat zou betekenen dat je een fles olijfolie druppend aan je mond moet hebben voor de gehele dag. Het punt is dat die 14.000 calorieën niet eens in de buurt komen van die 2000 calorieën die je misschien extra hebt gegeten de avond ervoor. 2000 calorieën is misschien 300 gram vet, dit kun je binnen 1-2 dagen weer eraf krijgen door het gezonde eten en sporten weer op een normaal tempo op te pakken. Het water gewicht zal sowieso gauw weer afnemen als je je gezonde leefstijl weer oppakt.

Ons lichaam kent geen 24-uur cyclus

We hebben vaak de neiging om in 24 uur cyclussen te denken, maar onze lichamen werken helemaal niet zo. De klok is door de mens bedacht, nadat de klok 00:00 heeft geslagen gaat je lichaam niet ineens uitrekenen hoeveel jij binnen de tijd hebt gegeten en verbrandt. Alles gebeurt over een periode van tijd, en dus niet na 24 uur. Dus die 2000 calorieën zullen hoogstwaarschijnlijk niet de volgende dag al direct omgezet zijn tot die 300 gram vet, maar bevinden zich in het gehele proces van energie balans. Als je alleen al de dagen erop weer gezond eet en misschien iets harder sport zal je lichaam waarschijnlijk geen verschil merken. Hoe fijn is dat?!

Gezonde leefstijl oppakken

Dit is écht de sleutel tot jouw succes. Je zou jezelf niet moeten straffen of boos moeten worden op jezelf omdat je even los bent gegaan. GENIET VAN JE ETEN. Ook als het even ongezond is, wat zeg ik; zélfs als het even ongezond is. Niemand is perfect. Die ene avond gaat al jouw werk van de afgelopen maand echt niet afnemen. En precies ook omgekeerd; één gezonde maaltijd zorgt er ook niet voor dat je de dag erop bent afgevallen.

Ik zou adviseren om liever niet op de weegschaal te gaan staan, er zal niet veel goeds voortkomen uit een hoger getal dat je gaat zien. En blijf ook niet hangen in het verleden met negatieve gedachtes, denk eerder terug aan hoe gezellig het misschien was en niet zozeer over wat je wel/niet hebt gegeten.

Stiekem zal je lichaam nu makkelijker vet kwijtraken

Geloof het of niet, maar als je een avondje los bent gegaan en de dag erop gewoon weer de draad oppakt met gezond eten, heb je een prachtige positieve invloed achter gelaten op je lichaam. Dit was waarschijnlijk precies wat je lichaam even nodig had. Als je bezig was met afvallen dan heb je waarschijnlijk enige tijd net wat minder gegeten en meer gesport, deze avond met wat overvloed aan eten geeft je lichaam het signaal dat er voldoende eten is en dat je lichaam goed gevoed wordt (en altijd weer kan worden). Onderschat niet hoe belangrijk deze signalen zijn voor je lichaam (evenals het vasthouden van vet als je niet genoeg eet).

Wanneer je lichaam zich dus in de “gevoede” staat bevindt, gebeuren er mooie dingen met je stofwisseling. Dus maak je vooral niet al te druk om een avondje los gaan, blijf met je hoofd bij de feiten zoals ik uit had gelegd en alles komt helemaal goed. Altijd 🙂