Koolhydraten worden vaak op 1 grote hoop gegooid onder de noemer, ze zijn slecht voor je en je moet ze vermijden. Maar er is een groot verschil.
Langzame en snelle koolhydraten
Producten die we eten bevatten zowel snelle als langzame koolhydraten. Met langzaam en snel wordt de snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen in ons bloed.
Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en daarna voor een snelle daling. In dit 'dal' krijg je snel opnieuw trek. Snelle koolhydraten zitten vooral in witte suiker, witte rijst, witte macaroni, friet en chips.
Langzame koolhydraten zorgen voor langdurige energie en verzadiging.
Deze koolhydraten zitten voornamelijk in vezelrijke voedingsmiddelen.
Zoals zilvervliesrijst, volkoren pasta's, volkoren brood, vezelrijke crackers, noten, zaden, groente en fruit.
Wil je afvallen, dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor de langzame koolhydraten, niet omdat het minder calorieën bevat maar wel omdat ze zorgen voor minder trek en eetbuien.