De meest gemaakte dieetfout voor de 40+ vrouw is het schrappen van (volkoren) koolhydraten.
Koolhydraten zijn een onmisbare brandstof voor het brein. Afgelopen week had ik een infogesprek met een dame die al jaren geen (volkoren) brood meer durft te eten, omdat het echt als dikmaker wordt gezien. Het gaat niet om het brood, nee wat doe je erop als beleg. Je wordt zo bang gemaakt voor een gezond product, terwijl dit geheel onterecht is. Je haalt juist zoveel energie uit een volkoren boterham.
Vooral ook het grote misverstand is dat alle koolhydraten voor hetzelfde worden aangezien.
Koolhydraten kun je verdelen in 2 groepen:
Groep 1 zijn de enkelvoudige koolhydaten
Groep 2 zijn de complexe koolhydraten.
Groep 1 zijn de koolhydraten zonder voedingsstoffen
Groep 2 is onmisbaar als brandstof voor je lichaam, omdat het naast suikers ook vezels, vitamines en mineralen bevatten.
Volkorenbrood valt in groep 2, het is gemaakt van de gehele graankorrel en is rijk aan vezels.
Vanaf je 45ste begint je lichaam het wat zwaarder te krijgen door je hormonen.
Juist dan is het belangrijk dat je je lichaam goede voedingstoffen geeft om zo optimaal te kunnen leven.
Volkoren brood is ook echt goed voor een goede stoelgang, Je gaat elke dag naar het toilet, dus je afvalstoffen verlaten op deze manier ook goed je lichaam.
Het geeft dus energie en dat is wat de dames en heren die ik begeleid al meteen werken in de eerste 2 weken merken.
Niet meer instorten aan het einde van de dag, omdat je opgebrand bent en geen energie meer hebt, blijft leuk om te horen dat ze dat al zo ervaren.
Kijk goed naar wat voor beleg je op je brood doet. Beleg je boterhammen niet los van elkaar, dit scheelt al beleg calorieën. Neem eens kipfilet of kalkoenfilet en beleg dit met reepjes paprika, plakjes komkommer of tomaat. Zo voeg je ook meteen weer meer groentes toe.