Dat lees ik dan in een verhaal van een afslank goeroe die brood als slecht afschildert, want als kind kreeg hij boterhammen mee en dat is natuurlijk niet goed want daar wordt je dik van🤦🏼♀️en dan denk ik waarom doet hij dit🤷🏼♀️ Als ik terug kijk bij zijn foto's is hij als kind helemaal niet flink geweest en heeft geen overgewicht gehad.
Vooral omdat de consument toch twijfelt aan brood en daarmee de onzekerheid alleen maar aanwakkert en dan denk ik leg eens de feiten naast elkaar met vroeger en nu.
Het brood is niet hetgeen wat slecht is, het gaat erom, waar beleg je het mee!
Vroeger kreeg je van je moeder of vader brood mee, normaal als je zoet kreeg was er pindakaas, appelstroop en jam. En vaak kaas, smeerkaas of worst. En je at wat je kreeg, niks geen discussie. Op zich niks mis mee als je erin varieert en daarbij goed beweegt.
Nu ligt het in deze generatie aan het minder bewegen en de bijna belachelijk veel keuzes in broodbeleg.
Nu krijgt Pietje de keuze uit, choco crunch pasta, pindakaas crunchy, chocolade pasta in allerlei soorten, hagelslag de ene nog gekker en leuker dan de andere. Een ouder zegt dan:
Ja, ik doe dat maar op zijn/haar brood, want anders eet hij het niet. En wit brood ja, want dat vind hij toch het lekkerste en ik heb geen zin of puf in discussies. Of er worden croissantjes als standaard meegegeven of zelfs frikandel broodjes of saucijzenbroodjes want dat vind hij zo lekker! Gewoon brood vind hij echt zo vies!
En dan denk ik hoe kan dat? Zijn we dan echt verwend met al die extra keuzes in broodjes? Ja, ik denk het wel. Kijk maar eens als je een supermarkt inloopt in hoe groot de schappen voor frikandel broodjes en croissantjes etc zijn. Eigenlijk te gek voor worden.
Waar is die tijd gebleven in dat we het af en toe een keer eten en dan bedoel ik 1x in de 2 weken ofzo of met je ontbijtje op bed of speciale dagen. Het is nu meer normaal om het een paar x per week te eten.
Voeg daarbij nog minder bewegen, want dat is wat kids èn volwassenen vaak minder in deze tijden doen mbt meer bezig zijn met je telefoon en andere schermen of voor kinderen niet meer fietsen naar school en maar met de auto.
Daar ligt echt het grootste gedeelte aan en echt niet aan het volkoren brood.
Laten we alsjeblieft bijvoorbeeld de witte puntjes voor af en toe een keer in het weekend houden en niet als standaard. Want dat zijn de ‘foute’ koolhydraten. Ze bevatten geen vezels en als je ze belegt met zoet dan gaat de bloedsuikerspiegel van kids èn van jezelf gegarandeerd pijlsnel om hoog. Waardoor ze ook weer snel een dip krijgen, want er zitten geen vezels is dus ook geen verzadiging. En in die dip worden ze chagrijnig, geïrriteerd en jengelig. Dus gaan ze ook weer om eten vragen want het lichaam wil weer graag die suikerspiegel omhoog als je steeds gewend bent om zoet te eten. Dit geldt ook voor volwassenen die krijgen dezelfde dips en voelen zich moe, sacherijnig of niet helemaal lekker.
Probeer ook echt te variëren in broodbeleg. Ik zie ook heel veel gekookte worst, grill worst, salami en cervelaatworst voorbij komen, dit is prima voor een keer maar voor elke dag is het echt teveel verzadigd vet waar kids zo moe van worden. En het is echt niet zielig om het minder te geven op brood, het is juist zielig als je kind hierdoor onnodig aankomt.
Denk bij gezondere broodbeleg bv aan:
Kipfilet
20+ smeerkaas
100% noten pindakaas
Halva jam
Achterham
Gekookt eitje
Hummus
30+ kaas
Wil je graag dat je broodje en beleg bv je vleeswaren lekker vers blijft, smeer dan in de ochtend je brood nog bevroren. Zo blijft ook je plakje kipfilet gekoeld en je brood is ontdooit zodra je gaat eten. Zo heb je een vers broodje die ook niet sompig is.
Dus bruine volkoren boterhammen als ontbijt of lunch geeft juist een goede verzadiging, geeft energie om te denken en te ontwikkelen.
Geloof mij daar help je je kids en ook jezelf heel erg mee.
Probeer ook te kijken naar je eigen eetgedrag. Er is niet voor niets de uitspraak zien eten doet eten.